schipper naast God


schipper naast God 1.0

schipper, beschouwd als de beslissende bevelvoerder met absoluut gezag op zijn vaartuig; vervolgens ook ruimer in de zin van: iemand die geheel volgens eigen inzicht kan beslissen

Algemene voorbeelden


Schipper naast God, zo zagen de kapiteins van de handelsschepen zichzelf. Zij waren gezagsvoerder, dominee en rechter van de bemanning op 'hun' schepen. De handelsschepen van de VOC voeren over de wereldzeeën.

http://www.protestantshuizen.nl/index.php?page=vorming-toerusting-2,

Het vele overleg dat [...] nodig is kan ook verlammend werken en heldere besluitvorming belemmeren. Dit is vooral nadelig indien een spoedige beslissing genomen moet worden. Om die reden wordt er bijvoorbeeld in bedrijven, op schepen en in vliegtuigen de verantwoordelijkheid tot het nemen van beslissingen toevertrouwd aan slechts een persoon. Zo heeft de kapitein op een schip het finale woord – hij is Schipper naast God.

http://shizenryu.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=143%3Ade-natuurlijke-hierarchische-structuur-van-de-dojo&catid=51%3Aaikido-weblog&Itemid=128&lang=nl

Balkenende is, laten wij dat eerst vaststellen, een christelijke minister-president in een weinig christelijke tijd. In vergelijking met zijn ARP-voorganger Colijn is hij geen schipper naast God, maar moet hij schipperen tussen God, Allah en een steeds grotere groep ongelovigen.

http://www.inoverheid.nl/artikel/artikelen/1111164/na-het-zuur-het-zoet.html,

Een ander incident ontstond omdat een zijspanbakkenist onverhoeds en eigengereid aan het gas draaide. Kennelijk ging het niet hard genoeg. Het BMW-span maakte acuut een pirouette en eindigde op zijn kant in de sloot. Met wat sleurwerk was de machine weer klaar om zijn weg te vervolgen - onbeschadigd. De man aan het stuur is schipper naast God, volgens mij, dus zo zie je maar wat muiterij teweeg kan brengen.

http://www.sammotorsport.nl/racedemo-lelystad-7-augustus-2010.ashx,